Duszone mięso indyka z fasolą

Duszone mięso indyka z fasolą
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania dietetyczne
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
4 uda z indyka
½ łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
4 szklanki ekologicznego bulionu drobiowego o obniżonej zawartości soli
2 szklanki pomidorów z puszki, rozgniecionych dłońmi
2 łyżeczki syropu klonowego
2 cebule, pokrojone na plasterki
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego tymianku
½ szklanki świeżej natki pietruszki posiekanej
1 liść laurowy
2 szklanki świeżej dużej fasoli, przepłukanej

Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Doprawiamy indycze uda papryką, mielonym pieprzem oraz solą i nacieramy. Obsmażamy je w rondlu ze wszystkich stron przez kilka minut, aż się zrumienią. Rozgrzewamy piekarnik do 165°C. Wlewamy do brytfanny bulion drobiowy, pomidory, syrop klonowy, dodajemy cebulę, czosnek, tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy oraz fasolę i mieszamy. Dodajemy indycze uda, przykrywamy i dusimy w piekarniku 2 godziny.

© Nadia Giosia

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE