Duszone gicze jagnięce po marokańsku

Duszone gicze jagnięce po marokańsku
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 160°C.

Umieść duży garnek na średnim ogniu i wrzuć do niego oliwę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir. Gotuj przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj seler, marchew, kmin, kolendrę, oregano, cynamon, gwiazdki anyżu i szafran. Gotuj, aż warzywa zmiękną i zaczną uwalniać aromat. Przypraw solą i pieprzem.

Dodaj bulion z kurczaka, pomidory, morele i oliwki i zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj jagnięcinę tak, żeby była do połowy zanurzona. Ponownie przypraw solą i pieprzem. Przenieś do piekarnika i piecz przez 2,5 godziny, przewracając mięso co około 30 minut, aż się zarumieni i zacznie odchodzić od kości. Podawaj z jogurtem z miętą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE