Duszone bażanty

Duszone bażanty
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis



Składniki:
2 bażanty
olej arachidowy do smażenia
sól i pieprz
4 duże szalotki lub 2 cebule pokrojone w piórka
masło do smażenia
duża gałązka tymianku
50 ml calvadosu lub brandy
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki płynnego miodu
300 ml mocnego piwa o owocowym aromacie
100-150 ml śmietany
sok z cytryny

Przygotowanie mięsa:
Piekarnik rozgrzej do 220°C. Całe bażanty rozetnij przez środek na połówki. Wytnij kręgosłupy. Mięso przypraw solą i pieprzem. Nalej olej do brytfanny. Rozgrzej, smaż bażanty, kładąc je skórką do dołu. Dorzuć kawałek masła. Gdy porcje będą złocistobrązowe, przewróć. Zdejmij po 2 minutach i odłóż na talerz. Wytrzyj nadmiar tłuszczu z brytfanny. Wrzuć posiekane szalotki albo cebule i kawałek masła. Dorzuć dużą gałązkę tymianku. Gdy zmiękną po paru minutach dolej calvados albo brandy. Musi niemal całkowicie odparować. Dodaj brązowy cukier i płynny miód. Gdy całość zawrze, dolej piwo. Kiedy zacznie wrzeć, włóż mięso. Gdy znów się zagotuje, wstaw brytfannę do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach piersi będą soczyste i różowawe przy kości. Przełóż porcje mięsa z brytfanny do naczynia, w którym je podasz. Wstaw do wyłączonego piekarnika, żeby nie wystygło. Postaw brytfannę na ogniu. Wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Włącz płomień, wyciśnij nieco soku z cytryny. Podawaj porcje mięsa z sosem. Do tego dania pasują duszone pory z ziemniakami, śliwkami i smażonym boczkiem.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE