Duszona wołowina z pieczonymi warzywami

Duszona wołowina z pieczonymi warzywami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 5 marchewek
  • pokrojonych na kawałki o długości 2 cm
  • 4 korzenie pasternaku
  • pokrojone na kawałki o długości 2 cm
  • 2 czerwone cebule
  • pokrojone na ćwiartki
  • 4 małe czerwone buraki
  • obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 plastry krzyżowej wołowej o grubości 2,5 cm - mięso pokrój w kostkę wielkości kęsa
  • mąka pszenna
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 6 szklanek ekologicznego bulionu wołowego
  • 1 łodyga selera
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 szczypta ziaren czarnego pieprzu
  • ½ szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1 szczypta cukru trzcinowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Rozłóż pojedynczą warstwą na blasze do pieczenia 4 pokrojone marchewki, 4 korzenie pasternaku, 2 cebule i 4 buraki. Polej warzywa 3 łyżkami oliwy extra vergine, dodaj czosnek i oprósz solą i pieprzem. Przemieszaj i wstaw do piekarnika na 45 min. Rozgrzej 3 łyżki oliwy w rondlu na średnim ogniu. Obtocz w mące pokrojoną w kostkę wołowinę i włóż do rondla. Obsmażaj przez 5 min ze wszystkich stron, aż kawałki się zrumienią. Przełóż mięso na talerz i zdeglasuj rondel czerwonym winem. Przełóż wszystko do dużego garnka, zalej bulionem wołowym, dodaj przekrojoną na pół pozostałą marchewkę, łodygę selera, ¼ szklanki świeżej natki pietruszki, liście laurowe, tymianek oraz ziarenka pieprzu. Przykryj i duś na małym ogniu przez 2 godz. Usuń rozmiękłą marchewkę, seler naciowy i zioła. Dorzuć upieczone warzywa i czerwoną soczewicę i podgrzewaj jeszcze 20 min. Podaj wołowinę z warzywami przybraną posiekaną natką pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE