Duszona wieprzowina z jajami i mleczkiem kokosowym

Duszona wieprzowina z jajami i mleczkiem kokosowym
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 kg boczku
  • niezbyt tłustego
  • pokrojonego w kostkę o boku 5 cm
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 3 szalotki
  • posiekane
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • półtorej łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 gwiazdki anyżu
  • ½ łyżeczki zmiażdżonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki cukru palmowego lub brązowego
  • 2 całe zielone szalotki
  • 1 łyżka oleju
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 3 filiżanki (1 torebka) mleczka z młodego kokosa (nie mleka
  • ani śmietanki!)
  • 1½ filiżanki wody
  • 8 jaj ugotowanych na twardo i obranych
  • ryż jaśminowy
  • kolendra

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszać pokrojony boczek z czosnkiem, szalotkami, sosem sojowym, sosem rybnym, pieprzem, anyżem i cukrem palmowym. Z całych szalotek nie odcinać korzonków. Położyć na desce i zgnieść płaską stroną noża. Posiekać. Dodać do marynaty. Pozostawić na 3 godziny lub na noc. Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie. Usmażyć cebulę na brązowo. Wyjąć mięso z marynaty, wyłożyć na patelnię i smażyć na dużym ogniu. Dodać mleczko kokosowe, marynatę i wodę. Zebrać tłuszcz z powierzchni. Dusić godzinę na wolnym ogniu (zbierając tłuszcz). Dodać jaja. Dusić kolejną godzinę. Podawać z ryżem jaśminowym ugotowanym na parze i przybranym kolendrą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE