Duszona kapusta

Duszona kapusta
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • oliwa extra vergine
  • 6 plastrów boczku pokrojonych w prostokąty
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • sól
  • 3 obrane i starte marchewki
  • 1 średnia kapusta włoska
  • z usuniętym głąbem
  • poszatkowana
  • 1 ½ filiżanki octu jabłkowego
  • 3 łyżki gorczycy
  • 1 pęczek tymianku związany sznurkiem spożywczym
  • 4 listki laurowe
  • ¼-½ filiżanki nieklarowanego soku jabłkowego
  • 1 mały pęczek szczypiorku posiekanego na kawałki 5 cm

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do dużego garnka wlej oliwę i dodaj boczek. Podsmaż na średnim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę, dopraw solą i smaż 4-5 minut. Dodaj marchew i zamieszaj. Dodaj kapustę, ocet jabłkowy, gorczycę, tymianek i listki laurowe. Dopraw solą i spróbuj. Smak zdominuje ocet, ale sól go zrównoważy. Zmniejsz ogień, nakryj garnek i duś kapustę 15-20 minut, aż zmięknie. Zdejmij pokrywkę, wlej sok jabłkowy i gotuj jeszcze 10 minut lub do czasu, aż większość płynu zostanie wchłonięta, kapusta będzie wilgotna, ale nie będzie przypominać zupy. Podawaj od razu albo pozwól potrawie odpocząć w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Udekoruj szczypiorkiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE