Duszona jagnięcina z pieczonymi pomidorami

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Jagnięcina:
udziec jagnięcy (z kością, 1,4 kg)
sól i pieprz
3 łyżki oliwy
250 ml białego wina
nieobrane ząbki główki czosnku
3 liście laurowe
4 krótkie gałązki rozmarynu
duży pęczek świeżego tymianku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Udziec obficie posolić, popieprzyć i natrzeć oliwą. W odpowiednio dużej brytfannie osmażyć mięso ze wszystkich stron na kuchence. Zdeglasować białym winem. Ułożyć czosnek i zieleninę na udźcu i wokół niego. Spryskać go resztą oleju. Piec w piekarniku przez 4 godziny, obracając w połowie czasu. Wyjąć i podawać z brytfanny, polewając sokami. Pasują do niego pieczone pomidory i obsmażane plasterki pomidora.

Pomidory:
4 średnie pomidory
sól i pieprz
czubata łyżka bułki tartej
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
posiekany ząbek czosnku
oliwa

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przekroić pomidory na pół w połowie wysokości. Ułożyć przekrojoną stroną na blasze. Posolić i popieprzyć. Zmieszać bułkę tartą z pietruszką i czosnkiem w miseczce i posypać pomidory. Skropić oliwą. Opiekać do miękkości, ok. 20 minut.

Prezentacja:
Ułożyć na ładnym półmisku udziec i okolić go pieczonymi pomidorami.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE