Duszona jagnięcina chanfana

Duszona jagnięcina chanfana
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do dużego glinianego garnka lub grubego naczynia do zapiekania włożyć część cebuli, ¼ czosnku i ułożyć warstwę mięsa. Posypać solą, białym pieprzem, słodką papryką i dołożyć pokruszony listek. Układać kolejne warstwy, aż skończy się mięso. Zalać czerwonym winem tak, żeby zakryć mięso. Przykryć, odstawić na 4 godziny – nie do lodówki. Przed gotowaniem uzupełnić wino (bo mięso wchłonie część). Wlać oliwę i położyć na wierzchu natkę pietruszki. Przykryć szczelnie pokrywką lub folią. Rozgrzać piec do temperatury 200 stopni. Dusić mniej więcej 45 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dusić jeszcze 2 godziny i kwadrans. Podawać z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinach.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE