Duszona golonka jagnięca w żółtym curry

Duszona golonka jagnięca w żółtym curry
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:

Golonki jagnięce:
12 golonek jagnięcych, bez ścięgien, tłuszczu i z wyluzowaną kością
olej do zrumienienia mięsa
1 posiekana marchewka
2 brązowe cebule, obrane i posiekane
2 łodygi selera naciowego, bez liści, posiekane
sól morska do smaku
tyle wody, żeby pokryła golonki

Pasta curry:
6 suszonych papryczek chili, bez pestek, moczonych do miękkości, po odciśnięciu płynu
2 plastry galangalu
5 ząbków czosnku
3 szalotki lub połowa czerwonej cebuli, pokrojone na plasterki
2 łyżki trawy cytrynowej, pokrojonej na plasterki
6 korzeni kolendry, pokrojonych na plasterki
1 łyżeczka pasty z krewetek
1 łyżeczka kurkumy
¼ szklanki oleju roślinnego, do smażenia

Przyprawy:
6 łyżek sosu rybnego
4 łyżki cukru palmowego
6 liści limonki kaffir
6 szklanek mleczka kokosowego

Golonki jagnięce:
Mocno rozgrzać duży garnek, w którym zmieszczą się golonki. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić w nim doprawione solą morską mięso. Wyjąć z garnka. Wrzucić warzywa. Na nie położyć golonki. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, zmniejszyć płomień. Przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 2 godzin.

Pasta curry:
Utrzeć w moździerzu składniki na gładką masę.

Sos curry:
Na średnim ogniu ostrożnie podsmażyć pastę curry na oleju roślinnym, aż zacznie wydzielać zapach. Stopniowo dolewać mleczko kokosowe. Dodać cukier, sos rybny, liście limonki i gotować na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać, aż sos odparuje o połowę objętości. Włożyć do sosu gorące golonki i podawać z opieczonym chlebem lub ugotowanym na parze ryżem jaśminowym.

Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE