Duńskie ciasto śliwkowo-jabłeczne

Duńskie ciasto śliwkowo-jabłeczne
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Dwie puszyste damy (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Przepis


Ciasto
140 g masła
200 g drobnego cukru
85 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
115 g mielonych migdałów
120 ml mleka
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka wrzątku
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Inne składniki
8 posiekanych suszonych śliwek bez pestek
115 g drobniutko posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
2 zielone pozbawione gniazd nasiennych i poszatkowane jabłka
3 łyżki cukru
mielony cynamon
masło

Przygotowanie
Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym, włączając mieszadło na 10 sek. Zgarnij dookoła łopatką ciasto we wnętrzu pojemnika i włącz robota jeszcze na 5 sek. Przelej produkt do dobrze natłuszczonej masłem okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25 cm. Rozsyp posiekane śliwki po cieście. Posyp mieszaniną cukru i migdałów. Rozłóż plasterki jabłek i piecz 45 min. w uprzednio nagrzanej do temperatury 190 stopni C duchówce. Posyp powierzchnię szczyptą cukru i cynamonu. Pokryj wierzch wiórkami masła i ogrzewaj jeszcze 20-25 min. lub do czasu, aż drewniany patyczek będzie suchy po wyjęciu z ciasta. Pozostaw do ochłodzenia w formie.

© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE