Dukka

Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 10 minut
Składniki:
- 75 ml całych
- zblanszowanych migdałów
- 1 łyżka stołowa nasion sezamu
- 2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- ½ łyżeczki soli cebulowej
- ½ łyżeczki soli selerowej
- ½ łyżeczki nasion kminu
- ½ łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
- pieprz kajeński (do smaku)
Przygotowanie:
W moździerzu rozetrzyj migdały. Dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. Przesyp do miseczki. Podawaj dukkę do aperitifów. Obok miseczki z dukką postaw miseczkę oliwy albo oleju słonecznikowego. Najpierw zanurzaj chleb w tłuszczu, a potem w duce. Taką przekąskę znajdujemy na stolikach restauracyjnych w Nowej Zelandii.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze