Ducana

Ducana
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska

Składniki:

  • 900 g drobno startych batatów
  • 1 mały drobno starty kokos
  • 55 g mąki pszennej
  • 85 g miałkiego cukru
  • ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 30 g miękkiego masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać bataty, wiórki kokosowe, mąkę, cukier i przyprawy. Połączyć z masłem tak, żeby powstała lepka masa. Na blat wyłożyć arkusz folii aluminiowej. Nałożyć tyle masy, żeby wystarczyło na prostokąt o wymiarach 5 cm x 3 cm, o wysokości 2 cm. Zawinąć folię tak, żeby powstała zgrabna paczuszka. Powtórzyć czynność z pozostałą masą. Zagotować duży garnek wody. Ostrożnie wkładać do wrzątku paczuszki ducany. Gotować ok. 15 minut. Wyjąć z garnka. Rozwinąć z folii i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA