Drożdżówki z sezamem i rodzynkami

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.22)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Ciasto
1½ szklanki mąki uniwersalnej
¼ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g miękkiego masła
1 jajko ogrzane w skorupce w gorącej wodzie
¼ szklanki kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej
5 łyżek mleka o temperaturze pokojowej
1 ½ łyżeczki suszonych rozpuszczalnych drożdży

Nadzienie
2/3 szklanki rodzynek
4 łyżki prażonych ziaren sezamu
2/3 szklanki pokruszonych herbatników typu Digestive
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki mleka
2 łyżki stopionego masła do posmarowania
2 łyżki cukru do posypania


Polewa
1 szklanka przesianego cukru-pudru
3 łyżki mleka


Przygotować ciasto
Zmieszać składniki i ucierać mikserem za pomocą mieszadła hakowego lub zagnieść ciasto ręcznie – zmieszać suche składniki i posiekać z nimi masło aż do uzyskania równomiernie grudkowatej konsystencji. Dodać jajka i kwaśną śmietanę. Rozpuścić drożdże w mleku i dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto i włożyć na 20 minut do lekko wysmarowanej olejem miski.

Przygotować nadzienie
Zmieszać wszystkie składniki na jednolitą, wilgotną masę.

Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie, aż powstanie kwadrat centymetrowej grubości. Za pomocą pędzla posmarować ciasto stopionym masłem i posypać cukrem. Rozłożyć nadzienie na cieście i zwinąć na kształt rolady. Pokroić na 12 - 16 kawałków, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175º C przez 25-30 minut, aż ciasto zrobi się złocisto-brązowe.

Przygotowac polewę
Za pomocą trzepaczki zmieszać cukier z mlekiem na gładką gęstą masę. Ostudzone drożdżówki ozdobić polewą.

Drożdżówki można też ozdobić innymi polewami

POLEWA Z SYROPU KLONOWEGO

1 szklanka przesianego cukru-pudru
3 łyżki mleka
3 łyżki syropu klonowego

Zmieszać składniki na gładką masę i ozdobić nią ostudzone drożdżówki.

POLEWA MORELOWA

1 szklanka przesianego cukru-pudru
3 łyżki mleka
½ szklanki drobno posiekanych suszonych moreli

Zmieszać cukier-puder z mlekiem na gładką masę. Dodać posiekane morele i zamieszać. Ozdobić polewą ostudzone drożdżówki.

POLEWA CYNAMONOWA

1 szklanka przesianego cukru-pudru
3 łyżki mleka
1 łyżeczka cynamonu

Zmieszać składniki na gładką masę. Ostudzone drożdżówki ozdobić polewą.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE