Dorsz z omułkami w curry

Dorsz z omułkami w curry
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki:
pęczek kolendry
200 ml oleju rzepakowego albo oliwy
200 g omułków, oczyszczonych i wyszorowanych
50 ml białego wytrawnego wina
200 ml bulionu rybnego

Sos curry:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 drobno posiekana szalotka
1 gałązka tymianku
2 łyżeczki łagodnego curry w proszku
2 szczypty szafranu
300 ml bulionu rybnego
1 pokrojona na kostkę marchewka
½ posiekanego pora
1 posiekana łodyga selera naciowego
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka posiekanej kolendry
sok z cytryny, do smaku

Dorsz:
4 filety z dorsza (po 150 g)
2-3 łyżki oliwy
łyżka masła
sok z ½ cytryny

Przygotowanie:
Zmiksuj w naczyniu robota kuchennego liście kolendry ze szczyptą soli i olejem lub oliwą na gładkie purée i przetrzyj przez gęste sitko. Po oczyszczeniu omułków postukaj muszlami o blat i wyrzuć nie zamknięte małże. Postaw duży rondel na dużym ogniu i wlej wino. Dodaj omułki oraz bulion rybny i przykryj pokrywką. Gotuj około 1 minuty, aż muszle się otworzą (wyrzuć wszystkie zamknięte). Odsącz na sicie, zachowując wywar. Wyjmij omułki ze skorupek i odstaw na bok. Sos curry: rozgrzej połowę oleju w dużym garnku na średnim ogniu, dodaj szalotkę oraz tymianek i podsmaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj curry w proszku oraz szafran i smaż kolejną minutę. Dolej bulion rybny i zachowany wywar z omułków. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż się zredukuje i uzyska konsystencję syropu. Rozgrzej pozostały olej w osobnym rondlu i delikatnie podduś marchewkę, por oraz seler naciowy, aż zmiękną (4-5 minut). Dodaj do sosu curry śmietanę i wyciśnij trochę soku z cytryny. Duś jeszcze 2-3 minuty i przecedź sos jarzyn. Wmieszaj posiekaną kolendrę. Dopraw filety z dorsza solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż filety 2-3 minuty na dużym ogniu (zależnie od grubości). Obróć je na drugą stronę, dołóż masło i skrop sokiem z cytryny. Smaż jeszcze 2-3 minuty, podlewając tłuszczem. Przy podaniu odgrzej sos curry i włóż do niego omułki, żeby się zagrzały. Rozłóż je do misek, skrop olejem kolendrowym a na wierzchu ułóż po filecie z dorsza.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE