Dorsz w skórce z pomidorów i oliwek

Dorsz w skórce z pomidorów i oliwek
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • około ½ szklanki osączonych połówek pomidorów suszonych na słońcu
  • w oliwie
  • około ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 filety z dorsza (po 180 gramów)
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia plus niewielka ilość do skropienia przy stole
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki
  • do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Podgrzać ruszt. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Pomidory pokroić na kawałki 2,5 cm. Przełożyć do malaksera z oliwkami i serem. Zmiksować na niezbyt gładkie piure. Posmarować filety 1 łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć filety na blasze tak, aby się nie dotykały. Nałożyć mieszaninę oliwek i pomidorów. Wstawić pod rusz. Filety powinny się znajdować 10 cm od źródła ciepła. Zapiekać przez 5 minut. Ryba powinna być miękka, ale lekko niedopieczona w środku. Przybrać natką i podawać. Można przy stole dodatkowo skropić oliwą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE