Dorsz bałtycki z patelni

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 porcje (ok.150g) polędwicy z dorsza
- 3 duże ziemniaki
- 150 g szpinaku
- 150 g pomidorków cherry
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- 4 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 szalotki
- pęczek mięty
- 300 ml oliwy z oliwek
- 2 gałązki z tymianku
- 30 g masła
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W celu wykonania oliwy miętowej wkładamy do Termomiksa pęczek mięty i rozdrabniamy ją. Następnie wolnym strumieniem dolewamy 175 ml oliwy. Wymieszane składniki miksujemy jeszcze przez 9 min. na poziomie 6, w temperaturze 35 stopni. Uzyskaną pulpę odsączamy za pomocą tetrowej pieluchy, aby pozbyć się stałych zanieczyszczeń.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze