Dorsz bacalhau z chlebem

Dorsz bacalhau z chlebem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

  • 2 duże filety (600 gr) bacalhau (suszonego
  • solonego dorsza)
  • mleko (do zalania)
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
  • 3 suszone listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • 4 brązowe cebule
  • pokrojone w cieniutkie plasterki
  • 4 grube kromki kukurydzianego chleba broa
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki (oberwać listki i posiekać)
  • 3 żółtka
  • czarny pieprz
  • ¾ filiżanki czarnych oliwek bez pestek (najlepiej portugalskich)
  • paski pieczonej czerwonej papryki (do przybrania)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Filety zalać wodą. Moczyć 12 godzin, zmieniając wodę 3 razy. Odsączyć, włożyć do rondla, zalać mlekiem, dodać plasterki cebuli, listki laurowe, czosnek i ziarna pieprzu. Gotować na małym ogniu 20 minut. W rozgrzanym piekarniku upiec ziemniaki z oliwą i solą – na złoty kolor.
W grubym rondlu obsmażyć na brązowo cebulę na oliwie, a potem dusić do (prawie) skarmelizowania.
Pokruszony chleb wrzucić do miski, wymieszać z czosnkiem, natką pietruszki i żółtkami.
Łyżką cedzakową wyjąć dorsza z mleka (mleko można zużyć do beszamelu). Usunąć skórę i ości. Pieczone ziemniaki spłaszczać uderzeniem pięści. Ułożyć je w porcelanowym naczyniu do pieczenia (średniej wielkości), na wierzch dać kawałki dorsza, na to uduszoną cebulę i przyprawiony chleb. Spryskać oliwą i przyprawić czarnym pieprzem. Przybrać oliwkami i papryką. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem dodatkowo spryskać oliwą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE