Domowy ocet z resztek jabłek

Domowy ocet z resztek jabłek
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ¾ słoika wypełnionego skórkami i ogryzkami jabłek
  • tyle słodkiej wody, ile trzeba do wypełnienia słoika (proporcje: 1 łyżka cukru na szklankę letniej, przegotowanej wody)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Słoik z resztkami jabłek zalej słodką wodą, zakryj gazą, przewiąż gumką i postaw słoik w suchym, ciemnym i ciepłym miejscu.

Skórki i ogryzki są lekkie, więc wypływają na wierzch, to może spowodować wytworzenie się pleśni, dlatego zawartość mieszaj dwa razy dziennie lub, a jeżeli słoik ma szerokie wejście, postaw mały talerzyk na powierzchni.

Po 14 dniach odcedź skórki i ogryzki. Pozostaw ocet w ciemnym miejscu, w słoiku. Fermentacja ustanie po 40-60 dniach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA