Domowe pianki kawowe

Domowe pianki kawowe
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
1 godzina, 15 minut

Przygotowanie:

Składniki:
6 listków żelatyny, namoczonych w ⅔ szklanki wody (80 ml) przez 10 minut lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku
½ szklanki świeżo zaparzonego espresso lub bardzo mocnej kawy (125 ml)
1½ szklanki cukru (375 ml)
1 łyżka ekstraktu waniliowego (15 ml)
2 łyżki cukru pudru (30 ml)
2 łyżki skrobi kukurydzianej (30 ml)
1 łyżka oleju canola (15 ml)

Przygotowanie:
Foremkę o wymiarach 33x23x5 cm wykładamy folią spożywczą i lekko natłuszczamy olejem. W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy espresso z cukrem i ekstraktem. Dodajemy żelatynę razem z wodą w której się moczyła, gotujemy 2 minuty, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą. Mikserem ręcznym ubijamy płyn przez 5 minut do postaci lekkiej piany. Przelewamy do foremki, odstawiamy na 1 godzinę. Foremkę obracamy na dużą deskę oprószoną cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią. Zdejmujemy folię i oprószamy wierzch tą samą mieszanką. Ostrym nożem pianę kroimy na kwadraty. Obtaczamy je w mieszance, strząsając nadmiar. Pianki możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE