Domowe lody

Domowe lody
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Przepis



Waniliowe
300ml śmietany kremówki
300ml mleka pełnotłustego
1 laska wanilii, lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
6 żółtek
175g drobnego cukru

Przygotowanie
Wymieszaj w rondlu mleko i śmietanę. Przetnij wzdłuż laskę wanilii, wyskrob nasionka i dodaj je, razem z samą laską do mleka. Zagotuj. W międzyczasie rozetrzyj jajka z cukrem. Powoli dolewaj mleko ze śmietaną cały czas energicznie mieszając, żeby nie zrobiła się jajecznica. Odstaw, żeby masa ostygła, co pewien czas mieszając. Wyjmij laskę wanilii. Kiedy masa ostygnie można ją włożyć do maszynki do robienia lodów. Taką ilość trzeba podzielić na dwie porcje. Lody trzeba wyrabiać jakieś 20-30 minut, w tym czasie zgęstnieją i zwiększą objętość. Nie wyrabiaj masy, aż zupełnie się zamrozi, bo lody będą wtedy grudkowate. Wyjmij z maszynki trochę wcześniej i włóż do zamrażarki. Jeżeli nie masz maszynki do lodów włóż masę do miski, wstaw do zamrażarki. Co kilkanaście minut wyjmuj ją i mieszaj, aż zamarznie do końca.


Konfiturowe
1 porcja lodów waniliowych, zrobionych bez wanilii
1 słoik (350g) konfitur

Przygotowanie
Postępuj zgodnie z przepisem na lody waniliowe. Kiedy dodasz do masy jajecznej mleka ze śmietaną, dodaj również konfitury. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.

Z miodu i whisky
1 porcja lodów waniliowych, zrobionych bez wanilii
1 słoik (350g) płynnego miodu
whisky do smaku

Przygotowanie
Postępuj zgodnie z przepisem na lody waniliowe. Kiedy rozcierasz żółtka z cukrem, dodaj również miód. Dalej postępuj zgodnie z przepisem. Whisky dodaj tuż zanim zaczniesz wyrabiać lody.

Z kremu cytrynowego
1 porcja kremu cytrynowego
2 łyżki creme fraiche
1 łyżka jogurtu

Krem cytrynowy
225g drobnego cukru
225g masła
drobno starta skórka i sok z 3 cytryn
5 żółtek

Przygotowanie
Przygotuj krem cytrynowy. Zetrzyj żółtka z cukrem. W rondelku roztop masło i dodaj sok i skórkę z cytryny. Dodaj do masy jajecznej. Postaw miskę z masą na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Powinno to zająć jakieś 15-20 minut. Wymieszaj zimny krem cytrynowy z creme fraiche i jogurtem. Włóż do maszynki do robienia lodów. I gotowe.

© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE