Domowe gnocchi

Domowe gnocchi
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.122)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki do pieczenia
  • 3 jajka
  • delikatnie roztrzepane
  • 3 szklanki mąki
  • sól morska i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki piec do miękkości przez około godzinę. Wyłuskać miąższ do dużej miski. Do ciepłych ziemniaków dodać jajka, 2 szklanki mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać i wyrabiać, aż powstanie ciasto. Dodać mąkę, jeśli ciasto okaże się zbyt klejące. Cała podana w przepisie ilość mąki może się okazać niepotrzebna, ponieważ ziemniaki różnią się wielkością i zawartością wody. Ważne jest, aby nie dodać za dużo mąki, bo wtedy gnocchi wyjdą za suche. Powstałe ciasto podzielić na 4 równe części i uturlać z nich wałki 2,5 cm szerokości. Każdy wałek pokroić na 2,5 cm kawałki. Zagotować duży garnek hojnie osolonej wody. Gnocchi wrzucać na wrzącą wodę i pozwolić im się gotować około 2-3 minut, do czasu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane gnocchi odsączyć i skropić oliwą z oliwek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA