Domowe cappuccino

Domowe cappuccino
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki drobno mielonej kawy espresso
  • 1 szklanka mleka
  • cukier
  • opcjonalnie

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wlać wodę do dolnej części maszynki do kawy typu „moka”. Włożyć filtr, wsypać kawę i lekko ją ugnieść. Postawić maszynkę na małym ogniu i gotować ok. dwóch minut. Kiedy woda przestanie bulgotać i znajdzie się w górnej części maszynki, zdjąć z ognia. Tymczasem wlać mleko do kubka o pojemności co najmniej 450 ml i podgrzać w kuchence mikrofalowej. (Można też podgrzać mleko w rondelku na kuchni i przelać do kubka). Włożyć do kubka małą rózgę i szybko obracać nią między dwiema dłońmi ok. 20 sekund, aż mleko się spieni. Wlać do kubka kawę, posłodzić do smaku i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE