Domowe cappuccino

Domowe cappuccino
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki drobno mielonej kawy espresso
  • 1 szklanka mleka
  • cukier
  • opcjonalnie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać wodę do dolnej części maszynki do kawy typu „moka”. Włożyć filtr, wsypać kawę i lekko ją ugnieść. Postawić maszynkę na małym ogniu i gotować ok. dwóch minut. Kiedy woda przestanie bulgotać i znajdzie się w górnej części maszynki, zdjąć z ognia. Tymczasem wlać mleko do kubka o pojemności co najmniej 450 ml i podgrzać w kuchence mikrofalowej. (Można też podgrzać mleko w rondelku na kuchni i przelać do kubka). Włożyć do kubka małą rózgę i szybko obracać nią między dwiema dłońmi ok. 20 sekund, aż mleko się spieni. Wlać do kubka kawę, posłodzić do smaku i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA