Domowa masa solna

Domowa masa solna
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.31)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka soli
  • 1 łyżka winianu potasu
  • 2 szklanki wody
  • 1 kopiasta łyżka oleju roślinnego
  • barwniki spożywcze

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wrzuć wszystkie składniki, oprócz barwników, do rondla i postaw na średnim ogniu. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednorodna, bardzo gęsta masa. Zdejmij z ognia i podziel na 4 części. Do każdej z nich dodaj inny kolor barwnika. Załóż gumowe rękawice i wyrób każdy kawałek, aż będzie miał jednorodny kolor. Przechowuj w szczelnych pojemnikach.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE