Domowa brzoskwiniowa mrożona herbata

Domowa brzoskwiniowa mrożona herbata
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
35 minut

Przygotowanie:

Składniki:
brzoskwiniowe puree:
3 szklanki wody (750 ml)
2 szklanki cukru (500 ml)
6 brzoskwiń, przekrojonych na pół i wypestkowanych
1 laska wanilii, bez ziaren

herbata:
4 szklanki wody (1l)
1 łyżka listków zielonej lub czarnej herbaty (15 ml) lub 4 torebki herbaty

przybranie:
ziarna wanilii

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy połówki brzoskwiń i ziarna wanilii. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Wyjmujemy laskę wanilii. Owoce i syrop miksujemy w blenderze. Przecieramy przez sito. Wodę zagotowujemy w mały rondlu. Zdejmujemy z ognia i zaparzamy herbatę. Następnie odcedzamy liście i mieszamy z puree. Przelewamy do dużego dzbanka i schładzamy. Owocowy miąższ może oddzielić się od herbaty. Mieszamy przed podaniem. Nalewamy do szklanek wypełnionych lodem, podajemy z ziarnami wanilii.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE