Dip ze słodkiej cebuli z warzywami

Dip ze słodkiej cebuli z warzywami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Przygotowanie:


Dip
1 duża cebula cukrowa
2 łyżki oliwy
1 łyżka syropu klonowego
170 g świeżego koziego twarogu
85 g fety
½ szklanki śmietany kremówki
sól i pieprz

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki, nie odcinając nasady korzeni, która łączy wszystkie warstwy. Włóż cebulę do naczynia żaroodpornego, posmaruj oliwą i syropem klonowym. Piecz 30-40 min, aż cebula zrumieni się i zmięknie, a następnie ostudź. Odetnij nasadę korzeni i zmiel cebulę w malakserze. Dodaj owczy ser i fetę i zmiel na gładką masę. Dodaj kremówkę i dopraw do smaku. Przechowuj dip w lodówce do czasu podania. Podawaj z półmiskiem warzyw: blanszowanymi szparagami, pokrojonym w piórka fenkułem, blanszowaną zieloną fasolką szparagową, młodymi ziemniakami, małymi, przekrojonymi na połówki patisonami, młodą marchewką (obraną), pomidorkami koktajlowymi, itd.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA