Dip z bazylii i sera

Dip z bazylii i sera
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Ilość: 1 szklanka


Przygotowanie
Wrzucić 3 szklanki (luźno włożonych), opłukanych liści bazylii do torebki plastikowej lub szklanej miski z pokrywką. Podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Gorącą bazylię wrzucić do blendera. Dodać ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia, ¼ szklanki zimnej wody, ¼ szklanki tartego parmezanu, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zmiksować na gładkie puree. (Można też dodać około ½ szklanki pokrojonej w małą kostkę sera gruyere i dokładnie wymieszać.) Podawać z cienkimi tostami, chipsami pszennymi lub ziemniaczanymi. Dip zachowuje jaskrawozieloną barwę. Można przez kilka dni przechowywać go w lodówce.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE