Dip szpinakowo-serowy

Dip szpinakowo-serowy
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Składniki:
chleb:
1 okrągły bochenek chleba
sól i pieprz

dip:
4 plasterki pancetty
2 szklanki startego sera gruyere (500 ml)
1 szklanka startego wędzonego sera raclette (250 ml)
2 łyżki mąki (30 ml)
1 szklanka piwa (250 ml)
1 ząbek czosnku, posiekany
4 szklanki posiekanego świeżego szpinaku (1 litr)
1 łyżeczka pasty sambal oelek (5 ml)
świeżo mielony pieprz
sól

do podania:
pocięte warzywa

Przygotowanie:
Chleb: odcinamy wierzch chleba grubości 2 centymetrów. Ostrym nożem delikatnie wyjmujemy miękisz zostawiając brzeg o szerokości 2 centymetrów tak, aby powstała misa. Wierzch i miękisz kroimy w kostkę. Odkładamy. Dip: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na patelni, której można używać w piekarniku smażymy pancettę na rumiano. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Na patelnię wrzucamy chleb pokrojony w kostkę, obtaczamy go w tłuszczu z pancetty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut razem z misą z chleba. Pieczemy do zrumienienia. Wyjmujemy, odstawiamy. W dużej misce mieszamy sery z mąką. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. W rondlu podgrzewamy piwo z czosnkiem. Powoli dodajemy sery. Mieszamy, aż się roztopią. Mieszamy ze szpinakiem i pastą sambal. Chleb napełniamy dipem. Pieczemy 15 minut. Podanie: ozdabiamy usmażoną pancettą. Podajemy z warzywami i grzankami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE