Dhal ze Sri Lanki

Dhal ze Sri Lanki
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mocz soczewicę przez całą noc. Gotuj namoczoną w garnku, aż zmięknie. W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć nasiona gorczycy czarnej i kolendry, laskę cynamonu oraz strąki kardamonu. Gdy usłyszysz, że nasiona gorczycy pękają, dorzuć posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy zmiękną, dodaj pomidory.
Gdy soczewica zmięknie, odcedź ją i dorzuć do sosu. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez parę minut i podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE