Dhal

Dhal
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 250 g żółtego groszku
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cm imbiru
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki kminu
  • 2-3 suszone papryczki
  • 8-10 listków curry
  • proszek chili
  • szczypta asafetydy
  • 200 g pokrojonych pomidorów
  • listki kolendry

Kalkulator wag i miar

Przepis

Umyty groch lub fasolę gotujemy 45 minut do godziny z dodatkiem kurkumy. Sprawdzamy, czy groch jest już miękki, ściskając go między palcami. Ucieramy świeży imbir i czosnek ze szczyptą soli. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy gorczycę, kminek, suszone papryczki chili oraz listki curry. Do tego proszek chili i szczyptę asafetydy. Wrzucamy jeszcze imbir i pastę czosnkową. Wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory. Na koniec troszkę świeżej kolendry.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE