Deser z zielonej herbaty ze skórką i owocem pomarańczy

Deser z zielonej herbaty zobacz Deser z zielonej herbaty 2018-06-19 12:27:05
Deser z zielonej herbaty
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

Zaparzenie herbaty

  • 250 g śmietanki 36 %
  • 80 g herbaty zielonej
  • Mus herbaciany:
  • 1 żółtko
  • 15 g cukru
  • 125 g czekolady białej
  • 5 g żelatyny w płatkach
  • 25 g esencji z herbaty
  • 200 g śmietanki 36 %
  • gruszka w zalewie
  • imbir świeży
  • Mus czekoladowy:
  • 100 g czekolady gorzkiej 60 %
  • 150 g śmietanki 36 %
  • Do dekoracji:
  • chips pomarańczowy
  • gruszka
  • sos czekoladowy
  • biszkopt

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zieloną herbatę zalać gorącą śmietanką i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia, a następnie odcisnąć esencję. Sporządzić mus herbaciany. Utrzeć żółtko z cukrem, rozpuścić czekoladę białą w kąpieli wodnej, namoczyć żelatynę w płatkach w dużej ilości zimnej wody, a następnie odcedzić i rozpuścić, śmietankę lekko ubić. Gruszki odcedzić z zalewy. Zalewę wlać do garnka, dodać starty świeży imbir, zagotować i do gorącego wrzucić gruszki. Odstawić do ostygnięcia. Chłodne gruszki odcedzić i pokroić w kostkę, jedną zostawiając do dekoracji.
Sześć okrągłych foremek wyłożyć folią, a dno cienkim biszkoptem. Na biszkopt nałożyć pokrojoną gruszkę, a następnie dodać mus herbaciany. Mus powinien wypełnić foremkę do ¾ wysokości. Odstawić do lodówki.

Przygotowanie musu czekoladowego:
Ubić śmietankę 36%, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i razem delikatnie wymieszać.
Musem dopełnić foremki. Po zastygnięciu wyjąć desery z foremek, wierzch posypać startą czekoladą i podawać z sosem i pomarańczowym chipsem.

Przygotowanie chipsów z pomarańczy:
Pokroić pomarańczę na cienkie plasterki, które należy zamoczyć w syropie cukrowym przygotowanym z cukru i ciepłej wody, a następnie układamy na blasze i suszymy je w piekarniku w temp. 60 stopni C.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

haiko13 7 lat temu

robiłam - pracochłonne, ale zdecydowanie było warto:)))

Olaf 7 lat temu

mmmmm mus herbacian po prostu palce lizać :) Ja uwielbiam takie rarytasy :) a ogólnie to lubie też sobie do takich słodkości zaparzyć dobrej herbaty :) tutaj pasowałby mi earl grey na przykład dilmah :) idelane połączenie

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE