Deser słodki finish - Łukasz Masiukiewicz

Deser słodki finish - Łukasz Masiukiewicz
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis


Spód:
100 g masła
50 g pralinki
30 g ciasteczek
wszystko miksujemy na gładką masę.

Krem czekoladowo–chilli
60 g czekolady 60%
20 g cukru
2 białka
200 ml śmietany 30%
1 papryczka chilli

Żel pomarańczowy:
2 pomarańcze
8 g żelatyny
15 g cukru pudru

Mus malinowo-melonowy:
cukier puder
maliny
melon
mięta

Przygotowanie:
Krem czekoladowo-chilli:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy. Białka ubijamy z cukrem, łączymy z ubitą śmietaną oraz czekoladą. Schłodzić i dodać pociętą papryczkę.

Żel pomarańczowy:
Pomarańcze wyfiletować i zetrzeć skórkę, dodać cukier, zmiksować. Żelatynę namoczyć w kąpieli wodnej, odcedzić i dodać do zmiksowanej masy pomarańczowej. Odstawić do stężenia.

Mus malinowo-melonowy:
Podgrzać maliny z cukrem pudrem z melonem i kilkoma listkami mięty. Zmiksować i odstawić do ostygnięcia. Do pierścienia cukierniczego wykładamy na dno spód ciasteczkowy, następnie mus czekoladowy to wkładamy do lodówki do stężenia. Na mus wylewamy żelkę pomarańczową i odstawiamy do całkowitego stężenia. Mus malinowy wylewamy na talerz a na to wykładamy nasz deser.






 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE