Deser słodki finish - Kamil Mikołajczyk

Deser słodki finish - Kamil Mikołajczyk
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis


spód – ciasto makaronikowe
prażynka

Mus czekoladowy:
100 g czekolada gorzka 71%
150 ml śmietanka 36%
2 białka
4 łyżki cukru

Mus z granata:
pestki z połowy granata
50 g cukru
2 łyżki pasty z czarnej porzeczki
4 g żelatyny
100 ml śmietany 36%


Przygotowanie:
Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.
Następnie kładziemy prażynkę czyli czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z pastą orzechową i prażynką.

Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy śmietanę. Ubijamy białka z cukrem.
Czekoladę łączymy z ubitą śmietaną i stopniowo dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy.
Taki mus wykładamy do foremki na prażynkę.

Mus z granata:
Pestki z połowy granata rozgniatamy, dodajemy cukier oraz pastę z czarnej porzeczki. Podgrzewamy aż zrobi się syrop. Do tego dodajemy żelatynę namoczoną wcześniej w kąpieli wodnej, mieszamy. Ubijamy śmietanę dodając syrop, żeby zrobiła się gładka masa. Jak zacznie tężeć wykładamy to na mus czekoladowy i polewamy delikatnie łyżką syropu z granata.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE