Deser słodki finish - Julita Zatorska

Deser słodki finish - Julita Zatorska
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotowanie:


Spód – ciasto makaronikowe
Mus czekoladowy:
200 g czekolady gorzka 70%
300 ml śmietany 36 %

Mus z marakui:
150 ml pulpy z marakui
150 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
3 listki żelatyny (5 g)
mielone orzechy
kakao
decor żel

Przygotowanie:
Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.

Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Ubijamy śmietanę i łączymy z rozpuszczoną czekoladą delikatnie mieszając. Wykładamy na ciasto makaronikowe do połowy foremki. Na mus kruszymy warstwę orzechów.

Mus z marakui:
Pulpę z marakui podgrzewamy. Do miseczki wkładamy żelatynę i zalewamy wodą, odciskamy żelatynę i mieszamy z pulpą, chłodzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wszystko delikatnie mieszamy i nakładamy do górnego brzegu foremki. Po zastygnięciu posypujemy wierzch kakaem i przeciągamy decor żelem. Deser dekorujemy według własnej inwencji.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE