Deser słodki finish - Izabela Naczk

Deser słodki finish - Izabela Naczk
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis



spód – ciasto makaronikowe

Mus:
150 g czekolady 70%
3 duże całe jajka + 1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru lub rumu
truskawki

Przygotowanie:
Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.

Kilka truskawek miksujemy z cukrem pudrem na dość gesty sos, dodajemy rum.
W metalowej obręczy umieszczamy folie. Wycięte ciasteczko makaronikowe nasączamy sosem truskawkowym. Truskawki kroimy drobniutko i cienką warstwą przykrywamy makaronikowy spod.

Mus:
Czekoladę rozpuszczay w kąpieli wodnej. Białka oddzielały od żółtek, dodajemy jedno żółtko dodatkowo. Białka ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru, dwie pozostałe łyżki cukru dodajemy do żółtek mieszamy. Żółtka dodajemy do czekolady i intensywnie mieszamy, żeby rozluźnić masę czekoladowa, dodajemy jedną trzecią białka, znowu mieszam. Znowu dodajemy białko, mieszam na koniec z resztą białka. Musem zakrywamy warstwę truskawek. Mieszamy masę pralinkową ze zmielonymi orzeszkami i pokrywamy nią warstwę musu. Końcową warstwę stanowi również mus. Kiedy ciasteczko stężeje, pokrywamy je żelem dekoracyjnym. Dekorujemy truskawkami i czekoladą.






 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE