Deser słodki finish - Dorota Cyman

Deser słodki finish - Dorota Cyman
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis


Spód – ciasto makaronikowe

Mus orzechowy:
100 g czekolady 70 %
3 łyżki pasty orzechowej
100 ml śmietany 36 %
2 łyżki prażynek

Mus kawowy:
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kawy
4 g żelatyny
100 ml śmietany 36%


Przygotowanie:
Do pierścienia cukierniczego włożyć wycięty spód makaronikowy.

Mus orzechowy:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy pastę orzechową i mieszamy. Śmietanę ubijamy i dodajemy prażynki. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na spód ciasta makaronikowego do połowy foremki.

Mus kawowy:
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kawę i rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Ubijamy śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy. Wlewamy na mus orzechowy.

Ciasteczko:
Przekładamy 2 kółka z ciasta makaronikowego masą orzechową i obsypujemy pokruszonymi orzechami.
Deser dekorujemy według własnej inwencji.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE