Deser słodki finish - Anna Poloczek

Deser słodki finish - Anna Poloczek
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis

Spód herbatnikowy:
4 herbatniki
łyżka prażynki orzechowej
łyżka kakao
łyżka cukru pudru
masło

Galaretka pomarańczowa:
1 pomarańcza
3 listki żelatyny

Mus czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej 71 %
150 ml śmietanki 36%
2 białka
4 łyżki cukru

Mus pomarańczowy:
100 ml śmietany 36%
sok z pomarańczy
2 listki żelatyny
łyżka wiórek z pomarańczy


Przygotowanie:
Spód herbatnikowy:
Rozgniecione herbatniki, prażynki, kakao, cukier puder i masło łączymy i wykładamy dno pierścienia cukierniczego.

Galaretka pomarańczowa:
Pomarańczę przekrajamy i łyżeczką wyskrobujemy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy to gotujemy dolewając ½ szklanki wody. Cedzimy.
3 listki żelatyny rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z odcedzonym sokiem z pomarańczy. Odstawiamy żeby trochę stężało.

Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy śmietanę. Ubijamy białka z cukrem.
Czekoladę łączymy z ubitą śmietaną i stopniowo dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy.

Mus pomarańczowy:
Śmietanę ubijamy z odrobiną soku pomarańczowego i dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i łyżkę wiórek z pomarańczy.

Do pierścienia cukierniczego wkładamy spód herbatnikowy na to tężejący sok (galaretkę pomarańczową) ok. 0,5 cm. Jak stężeje nakładamy kolejną warstwę czyli mus czekoladowy i następna warstwa to mus pomarańczowy. Na górę kładziemy plaster pomarańczy. Dekorujemy chipsem pomarańczowym i kawałkami czekolady.





 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE