Deser millas a la Francette

Deser millas a la Francette
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 71)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Włóż kawałki dyni do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj 15-20 minut, aż dynia będzie bardzo miękka. Ostudź i odsącz dynię. Ciasto robi się z zimnej dyni. Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C, bez termoobiegu.
2. Wymieszaj dynię z ryżem białym ugotowanym na mleku, dodaj jaj roztrzepane z cukrem, mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, wanilię. Wymieszaj. Przenieś masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut. Nożem sprawdzaj stan upieczenia. Gdy po nacięciu nóź jest czysty, ciasto jest upieczone. Ostudź ciasto, wstaw do lodówki. Podajemy je bardzo zimne.


Rada Julie:
Smaczniejsze jest, jeśli przygotowane dzień wcześniej. Jest lekkie, dzięki dyni, i można jeść i jeść… ze smakiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA