Deser czekoladowy z kwiatem solnym*

Deser czekoladowy z kwiatem solnym*
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1½ szklanki śmietany kremówki
  • ½ szklanki mleka
  • 90 g czekolady deserowej
  • drobno posiekanej
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Zagotuj na małym ogniu kremówkę z mlekiem i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj czekoladę i wymieszaj starannie trzepaczką. W misce utrzyj żółtka z cukrem i pieprzem kajeńskim. Powoli połącz, dodając po łyżce czekoladowej mieszaniny i mieszając. Ważne, żeby robić to bez pośpiechu – jeśli do żółtek wleje się za dużo gorącego płynu, zrobi się czekoladowa jajecznica. Nałóż czekoladowy deser do filiżanek do espresso (125 ml) i przykryj folią aluminiową. Nakłuj folię w kilku miejscach, żeby para mogła uchodzić i wstaw naczynia do garnka. Napełnij garnek wodą do połowy wysokości naczyń z czekoladą i wstaw do piekarnika na 35 min. Wyjmij filiżanki z wrzątku, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 3 godz. Przed podaniem oprósz porcje kwiatem solnym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA