Czosnkowo-ziołowy pstrąg z Hounslow

Czosnkowo-ziołowy pstrąg z Hounslow
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
3 strączki chili bird's eye
250 ml oliwy extra vergine

Do ryby:
2 duże pstrągi tęczowe
1 główka czosnku
3 cebule łagodnej odmiany
2 gałązki rozmarynu
sól i pieprz

Przygotowanie:
Nasiona kopru włoskiego lekko podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Nie powinny się nawet zrumienić. Wraz z papryczkami wsypać do butelki z oliwą i szczelnie zakręcić.
Pół godziny przed pieczeniem rozpalić grill, aby w czasie pieczenia węgiel nie palił się już płomieniem, tylko żarzył. Rybę umyć, również w środku, grubo posiekany czosnek, przekrojone wzdłuż cebule oraz rozmaryn umieścić w jej brzuchu. Obficie posypać solą i pieprzem, skropić oliwą z koprem i chilli i spiąć wykałaczkami. Od zewnątrz rybę posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem. Piec z obu stron, tylko do momentu, kiedy mięso nie jest surowe - skóra powinna być chrupka i złotobrązowa.

Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA