Czerwony ryż grubaski

Czerwony ryż grubaski
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać rondel na dość dużym ogniu i wlać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty, aż cebula i czosnek będą szkliste. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć półtorej minuty. Dodać suszone pomidory, przecier i sól. Wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, maksymalnie zwiększyć ogień i doprowadzić bulion do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować około 5 minut. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Podawać natychmiast.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE