Czekoladowy pot de creme

Czekoladowy pot de creme
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Śmietankę i cukier podgrzewamy razem z cukrem, uważajmy jednak, żeby nie doprowadzić całości do wrzenia. Czekoladę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki i zalewamy rozgrzaną śmietanką, w której rozpuścił się cukier. Całość mieszamy, żeby czekolada się roztopiła. Żółtka rozbijamy trzepaczką i hartujemy przez dodanie łyżki wazowej gorącej czekoladowej masy. Przez cały czas delikatnie ubijamy całość trzepaczką. Zahartowane żółtka łączymy z czekoladową masą. Całość przelewamy do kokilek żaroodpornych. Naczynka wstawiamy do formy o wysokich brzegach i wlewamy do niej gorącą wodę (tak, żeby kokilki były w niej zanurzone do połowy). Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i ostrożnie wstawiamy do niego formę. Pot de creme zapiekamy przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika, odczekujemy 10 minut, wyjmujemy z niej kokilki z kremem i czekamy aż całkowicie wystygną. Następnie przez dwie godziny schładzamy pot de creme w lodówce. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję odrobiną dżemu wiśniowego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

kasia1999 5 lat temu

Miarka to 235 ml.

Mags 7 lat temu

Jaką pojemność ma miarka w tym przepisie?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE