Czekoladowe smakołyki z orzechami laskowymi i płatkami kukurydzianymi

Czekoladowe smakołyki z orzechami laskowymi i płatkami kukurydzianymi
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 360 gramów czekolady deserowej
  • 1 ½ szklanki całych orzechów laskowych lub migdałów
  • 2 ½ szklanki dmuchanego ryżu lub płatków kukurydzianych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Czekoladę połamać na małe kawałki. Przełożyć do szklanej miski. Wstawić na półtorej minuty do kuchenki mikrofalowej nastawionej na najmocniejsze grzanie. Czekolada może się jeszcze nie roztopić. Odczekać 4-5 minut i ponownie wstawić do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę. (Lekkie przestygnięcie naczynia zapobiegnie przypaleniu czekolady.) Zamieszać. Czekolada powinna być prawie całkowicie roztopiona. Odczekać kilka minut. Po raz trzeci wstawić miskę do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Zamieszać gumową łopatką. Czekolada powinna być gładka i błyszcząca. (Należy uzyskać około 1 szklanki roztopionej czekolady.)

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Zeuzabella 6 lat temu

Wyraźna pomyłka w przepisie:
w składnikach jest ryż dmuchany lub płatki KUKURYDZIANE, a w przygotowaniu mówi się o Smakołykach z płatków OWSIANYCH.

Niby to nieistotne, bo wiadomo o co chodzi, ale zwracam uwagę, bo nie lubię takich niedoróbek.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE