Czekoladowe pâté z sosem z likierem pomarańczowym

Czekoladowe pâté z sosem z likierem pomarańczowym
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc. 34)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:

Pâté
2/3 szklanki cukru pudru (75g)
225 g czekolady gorzkiej lub deserowej
¾ szklanki masła o temperaturze pokojowej (170g)
3 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
5 jaj
szczypta soli
kakao w proszku do obsypania

Sos
2 szklanki śmietany 12%
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
4 żółtka
1/3 szklanki cukru (75 g)
2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
½ szklanki śmietany kremówki

Przygotowanie:
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i odstawić na bok. W misce postawionej nad rondlem wrzącej wody roztopić czekoladę. Przesiać cukier puder i nie zdejmując z ognia ubić. Dodać masło, rozetrzeć na gładką masę. Dolać likier, wymieszać, dolewać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Przełożyć jedną trzecią piany do masy czekoladowej, wymieszać. Dodać resztę białek. Przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.

Przygotować sos:
Doprowadzić śmietanę z ekstraktem wanilii do wrzenia. W drugim rondlu ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać śmietanę do kogla-mogla, cały czas ubijając. Postawić na średnim ogniu. Gotować, aż sos zgęstnieje i będzie tworzył kożuszek na łyżce czyli przez około 4 minuty. Przecedzić, dolać likier, wymieszać. Schładzać przez 2 godziny. Ubić śmietanę, dodać do sosu, wymieszać.

Wyłożyć pâté na talerz, zdjąć folię i posypać kakao. Kroić suchym, gorącym nożem. Pâté powinno się w tym czasie rozmrozić i podczas jedzenie rozpływać się w ustach. Podawać z sosem.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE