Czekoladowe muffinki z ganache

Czekoladowe muffinki z ganache
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Muffinki

Przygotowanie:

Ciasto:
1,5 filiżanki mąki orkiszowej
½ filiżanki niesłodzonego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
sól morska
120 g jedwabistego tofu
¾ filiżanki mleka sojowego
¾ filiżanki syropu klonowego, ryżowego albo z agawy
½ filiżanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ganache:
100 g gorzkiej czekolady
¼ filiżanki mleka sojowego albo migdałowego
waniliowe lody sojowe i owoce jagodowe

Przygotowanie:
Umieścić metalową miskę na garnku z gotującą się wodą. Poczekać, aż się rozgrzeje. Wrzucić czekoladę. Kiedy się stopi, ubić ją z mlekiem sojowym. Schłodzić, żeby masa stężała.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Tofu, mleko sojowe, syrop, olej i ekstrakt z wanilii zmiksować. Wlać płynne składniki do sypkich. Wymieszać. Natłuszczone formy do muffinek napełniać do połowy. Nałożyć łyżkę ganache. Wierzch przykryć ciastem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać muffinki z lodami i owocami.

Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE