Czekoladowe eklerki

Czekoladowe eklerki
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis



Ilość na 18 sztuk


Ciasto na eklerki
2 łyżki stołowe (30 ml) kakao
1 szklanka (250 ml) mąki
1 szklanka (250 ml) wody
125 g niesolonego masła
2 łyżki stołowe (30 ml) cukru
¼ łyżeczki (1 ml) soli
4 jajka
36 dużych pianek

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Trzykrotnie przesiać mąkę z kakao. Odstawić. W dwulitrowym rondlu z grubym dniem zagotować na dużym ogniu wodę z masłem, cukrem i solą. Zestawić z ognia. Wsypać na raz mąkę z kakao i mieszać drewnianą łyżką, aż do wyrobienia ciasta. Postawić na średnim ogniu i ubijać 2 minuty, aż na dnie uformuje się cienka warstewka. Uważać, by się nie przypaliło.
Przełożyć ciasto do malaksera. Ubijać, dodając po kolei jajka. Oczyścić ścianki miski i ubijać jeszcze 4 minuty. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy z końcówką z dużą gwiazdą. Wyciskać 8 – 10 cm wałki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Piec 10 minut, obniżyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik, eklerki wyjąć, przekłuć patyczkiem do szaszłyków i ponownie wstawić do piekarnika na 10 min przy uchylonych drzwiczkach. Zostawić eklerki do wyschnięcia.
Eklerki przekroić wzdłuż nożem-piłą. Spody umieścić na blasze, do każdego włożyć po 3 pianki. Zapiec pod grillem, aż się lekko zrumienią – pilnować, by się nie przypaliły. Wyjąć z piekarnika, przykryć górnymi połówkami i polać sosem.

Sos czekoladowy
280 g drobno posiekanej ciemnej czekolady
1 szklanka (250 ml) kremówki

Przygotowanie
Wrzucić czekoladę do stalowej miski. W małym rondelku doprowadzić kremówkę niemal do wrzenia.
Wlać do czekolady i odczekać 1 minutę. Ubijać, aż sos będzie gładki i lśniący.

@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE