Czekoladowe babeczki z chilli

Czekoladowe babeczki z chilli
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przepis

Składniki:
ciasto:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
140 g drobnego cukru z melasą
150 g niesolonego masła
60 g mąki z proszkiem*
5 jajek
¼ łyżeczki soli

glazura:
65 g drobnego cukru
160 g gorzkiej czekolady z chilli (55-70% kakao)
2 łyżki jasnej melasy (złocistego syropu)
30 g niesolonego masła

do dekoracji:
8 czerwonych papryczek chilli
płatki jadalnego srebra

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Rozpuścić kawę w dwóch łyżkach gorącej wody, wlać do szklanej miski, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, dodać cukier i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody), od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Oddzielić białka od żółtek do dwóch szklanych misek. Miski powinny być czyste i suche (przetrzeć przekrojoną cytryną i wytrzeć do sucha papierem kuchennym). Ubić białka mikserem na niezbyt sztywną pianę. Mieszając łyżką, po kolei dodać żółtka do czekolady. Przesiać mąkę do mieszaniny czekoladowej i wymieszać. Dodać łyżkę piany z białek i połączyć, by rozluźnić masę. Dołożyć resztę piany i delikatnie wymieszać lekkim ruchem od dołu. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Wstawić blaszkę do piekarnika na 17-20 minut. Wyjąć z pieca i zostawić na kratce do wystygnięcia. Zrobić glazurę: do rondla wlać pół szklanki wody, dodać cukier, jasną melasę i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu kilka minut, cały czas mieszając, aż mieszanina stanie się gładka i lśniąca (uważać, żeby nie przypalić). Zdjąć rondel z ognia, wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło i wymieszać. Odstawić, by glazura nieco przestygła. Polać babeczki glazurą i zostawić do zastygnięcia. Wierzch każdej babeczki udekorować papryczkami chilli lub kawałkami płatków srebra (przenosić przy pomocy pędzelka).

* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE