Czekoladowa babka Dolly

Czekoladowa babka Dolly
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis

Ciasto:
225 g miękkiego masła
1½ szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 duże jajka
2½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ szklanki posiekanej czekolady deserowej
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich, opcjonalnie
1 szklanka maślanki

Polewa:
1 szklanka drobno posiekanej gorzkiej czekolady
½ szklanki cukru
75 g masła
⅔ szklanki śmietanki kremówki
2 łyżki rumu lub brandy, opcjonalnie

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 160° C. Wysmarować masłem formę z kominkiem o średnicy 26 cm i wysokości 9 cm.
Zmiksować masło z cukrem na gładki krem. Dodać esencję waniliową i miksować dalej, dodając po jednym jajku. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, sodę i sól. Dodać czekoladę i orzechy. Cały czas miksując, dodawać kolejno do kremu ⅓ mąki, ½ szklanki maślanki, ⅓ mąki, ½ szklanki maślanki i resztę mąki. Przełożyć masę do formy i wygładzić wierzch. Piec 55-60 minut, aż wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Na chwilę zostawić babkę w formie, a potem wyłożyć na paterę, aby całkowicie wystygła. Postawić żaroodporne naczynie na garnku z gotującą się wodą. Umieścić w nim wszystkie składniki polewy i podgrzewać, mieszając, aż się roztopią i powstanie gładka masa. Polać wierzch wystudzonej babki i odstawić na 15-20 minut, aby polewa zastygła.


Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE