Cytrynowo-tymiankowe płaty z kurczaka

Cytrynowo-tymiankowe płaty z kurczaka
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ułożyć filet na papierze pergaminowym. Rozciąć wzdłuż na 2 płaty, nie docinając do końca. Rozłożyć jak książkę. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Spłaszczyć, żeby nie przekraczało 8 mm grubości. Powtórzyć kolejno ze wszystkimi filetami. Natrzeć każdy płat mięsa czosnkiem po obu stronach. Układać mięso i czosnek w zamykanej plastikowej torbie. Na każdym płacie mięsa położyć plasterek cytryny i gałązkę tymianku. Posypać pieprzem. Spryskać oliwą. Wycisnąć sok z połówek cytryny, polać. Zamknąć. Marynować w lodówce co najmniej 2 godziny, obracając od czasu do czasu. Można zostawić na noc. Rozgrzać grill lub patelnię do grillowania. Wyjąć mięso z marynaty, usunąć tymianek i cytrynę. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować 2 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Na każdy płat nałożyć sałatkę z rukoli. Udekorować cząstkami cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE