Cytrynowo-pieprzowa pieczeń jagnięca

Cytrynowo-pieprzowa pieczeń jagnięca
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 1,5 kg udźca jagnięcego
  • kawałek grubej nici
  • nieco oleju roślinnego
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • 1 łyżeczką zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
  • kilka liści świeżego tymianku
  • 1 łyżka miodu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Na dno brytfanny wlej odrobinę oleju roślinnego. Udziec zwiąż jednym kawałkiem grubej nici. Wystającą kość owiń kawałkiem folii aluminiowej. Zetrzyj drobno skórką z jednej cytryny. Przetnij ją na pół, natrzyj cytryną mięso, wyciskając sok. Posyp udziec skórką, solą, zmiażdżonymi ziarnami czarnego pieprzu i liśćmi świeżego tymianku. Wstaw mięso do piekarnika. Jeśli lubisz krwistą jagnięcinę, będzie gotowa za godzinę, najwyżej godzinę i kwadrans. Średnio wypieczona porcja powinna spędzić w piekarniku godzinę i dwadzieścia minut do półtorej godziny.
Po pół godzinie część tłuszczu się wytopi i trzeba zacząć polewać mięso co kwadrans 1-2 łyżkami tłuszczu spod pieczenia. Po godzinie wyjmij udziec z brytfanny, odlej nadmiar tłuszczu. Ułóż mięso w brytfannie i polej skórkę miodem. Wstaw mięso do piekarnika na 20 minut i często polewaj tłuszczem. Gotowe wyjmij z piekarnika, zdejmij z kości folię aluminiową. Mięso niech poleży przez kwadrans. W tym czasie przygotuj sos.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE