Cytrynowe ciasto z semoliny

Cytrynowe ciasto z semoliny
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis



Składniki ciasta:
100 g miałkiego cukru
skórka starta z 2 cytryn
50 ml oleju roślinnego lub arachidowego
4 jaja
225 g semoliny
100 g mielonych migdałów
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka
masło do wysmarowania foremki
mąka do wysypania foremki

Składniki syropu do nasączenia ciasta:
100 g miałkiego cukru
200 ml wody
sok z trzech cytryn

Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Do miski wsyp miałki cukier. Dodaj skórkę z cytryn. Wlej olej. Utrzyj starannie składniki. Do drugiej miski wbij jaja. Starannie ubij. Dolej do cukru roztartego z olejem. Starannie ubij. Dosyp suche składniki: semolinę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Utrzyj razem. Wlej mleko. Dokładnie wymieszaj. Foremkę o średnicy 20 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej masę do foremki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ciasto będzie się piekło przez 35 minut. Później musi postać jeszcze przez 10-15 minut. Widelcem nakłuj cały wierzch. Nasącz go syropem i dopiero wyjmij z foremki. Ułóż na paterze. Krój porcje. Podawaj ciepłe ciasto z ciepłymi jagodami w syropie.

Przygotowanie syropu do nasączenia ciasta:
Do rondla wsyp 100g miałkiego cukru. Wlej 200 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Wlej sok z trzech cytryny. Gotuj 2 minuty.

© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE